Galoş Nedir?

Galoş Nedir?

Galoş hastanelerdeki karantina odasında ve diğer bölümlerde kontaminasyonu önlemek amacıyla kullanılır. Özellikle, enfeksiyon yayılmasını engellemek için tek kullanımlık ve sterilize olarak üretilir.

Hastanelerin operasyon odaları, bulaşıcı hastalıklar servisi, yeni doğan servisi gibi bölümlerde, doktorların, hemşirelerin ve diğer görevlilerin rahatça hareket etmesini sağlar ve hastanın bulaşıcı hastalık taşıyan virüslere ve bakterilere maruz kalmasını da önler.

Daha önceleri bilindiği gibi ağız maskesi ve sterilize eldivenler kullanılan önlemlerden bazılarıdır. Ancak, ayak bölgesine bu tür önlemlerde çok az önem verilmiş ve bu bölgenin enfeksiyonun kaynağı olabileceği düşünülmemiştir. Buna ilaveten, enfeksiyona neden olan maddeler ayak yoluyla hastane odalarına taşınmıştır. Örnek vermek gerekirse, steril bir ameliyat yönetmek için büyük önlemler alınsa da, hastalıklı mikroorganizmalar hasta veya doktor yoluyla bu bölümlere alınabilir ve sadece hastayı değil ameliyatı yapan ekibi de tehdit edebilir.

Bu tür mikroorganizmalar havayla ve zeminle etkileşime geçmekte hazır bulunurlar. Mikroorganizmalar, ameliyathane ve buna benzer bölgelere normal ayakkabı ile girip çıkan kişilerle birlikte bir çok bölgeye taşınırlar. Taşınan bu mikroorganizmalar yalnızca hastane personelinin değil ayrıca hastaların sağlığını da tehdit eder. Bu nedenle, galoşun amacı yukarda belirtilen beklenmedik etkilere maruz kalmayı önlemektir. Galoş genellikle steril ameliyatlarda kullanılır ve kullanan kişi galoşu bölgeden çıkmadan orada bırakır.

Tek kullanımlık galoşlar, bir diğer deyişle koruyucu ayakkabı kılıfı, elastik bir yapıya sahiptir. Bütün ayak ölçülerine uyan galoşlar; hafif, dayanıklı, leke tutmayan ve ayakkabı üzerine veya ayakkabı olmadan giyilebilir.

Dokulu bir yapıya sahip olan galoşlar cilalı zeminlerde bile kaymayı önler. Hijyeni sağlamak ve çevreyi temiz tutmak için kullanılan galoşlar ayak kaynaklı mikroplardan, kir ve tozdan korur. Çok geniş kullanım alanı olan galoşlar; yemek hazırlama tesislerinde, hastanelerde, spor tesisslerinde, laboratuvarlarda ve toza duyarlı fabrikalarda kullanılır.

Detaylı Bilgi Formu